Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

A portál beszámolója szerint Orbán Viktor azt írta: "bízom benne, hogy a tanulmányai során szerzett tudását hazánk szolgálatába állítva részt vállal majd közös jövőnk alakításában".

A cikkben Nyitrai Zsolt, a kormányfő főtanácsadója hangsúlyozta, ezzel a kis levéllel, jókívánságokkal a miniszterelnök a figyelem gesztusát kívánta megadni a frissdiplomás fiataloknak, mert ők azok, akik igazából a friss, kiművelt, magasan képzett, versenyképes erőt képviselik Magyarországon.

Hozzátette, hogy Magyarország felsőoktatási intézményeiből idén több mint 55 ezer diplomás került ki. Ezeknek a fiataloknak a teljesítményét és kitartását akarta elismerni a miniszterelnök a nekik címzett levéllel, amelyben Orbán Viktor a többi között arra biztatta a frissdiplomásokat, hogy szerezzenek minél több tapasztalatot, és találják meg a boldogulásukhoz vezető utat - tudatta.

A felsőoktatási intézményekkel és a tanulmányokat követő életkezdéssel kapcsolatban Nyitrai Zsolt elmondta, a felsőoktatási intézmények folyamatosan szerveznek úgynevezett állásbörzéket, hogy ezzel is segítsék a frissdiplomások elhelyezkedését a munkaerőpiacon.

Ez volt az egyetemi modellváltásnak is a lényege, hogy a felsőoktatást és a gazdaságot közelebb tudják hozni egymáshoz, miközben folyamatosan emelik a felsőoktatási intézmények színvonalát - fűzte hozzá a főtanácsadó, jelezve, hogy nemzetközileg is jól szerepelnek a magyar felsőoktatási intézmények, hiszen most már tizenkét intézmény van a világ felsőoktatási intézményeinek legjobb öt százalékában, három intézmény a felső két százalékban, és van egy, amelyik a felső egy százalékban szerepel.

A cikkben a főtanácsadó elmondta azt is, hogy a kormány 2010 óta folyamatosan, különböző programokkal és intézkedésekkel támogatja a fiatalok életkezdését. Ezen intézkedések egyik legfontosabb eleme a 25 év alattiak és a 30 év alatti édesanyák személyi jövedelemadó alóli mentessége, ugyanis az érintettek az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól.

Nyitrai Zsolt közlése szerint szintén a fiatalok életkezdését segíti, hogy a 30 évnél fiatalabb tanuló vagy nemrég diplomázó nőknek a diákhitelüket sem kell többé törleszteniük, ha szülnek vagy örökbe fogadnak.

A kormány családtámogatásokról szóló rendelete értelmében ugyanis a 30 éven aluli nők nemcsak teljes szja-mentességet élvezhetnek, de a diákhitel-tartozásuk is megszűnik - emlékeztetett.

Hozzátette: ezt vissza nem térítendő támogatás formájában akkor tudják érvényesíteni a fiatal anyák, ha a felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok sikeres befejezését követő két éven belül gyermekük születik vagy gyermeket fogadnak örökbe.

Kitért arra, hogy a fiatalok életkezdését a kormány mindemellett az Ifjúsági Garancia Plusz Programjával is támogatja, amelynek részeként a 30 év alatti fiatalok bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak.

Az Ifjúsági Garancia Plusz Program azokat a 30 év alatti fiatalokat segíti munkatapasztalatot szerezni, akik már nem tanulnak és még nem dolgoznak. A program első, legfontosabb eleme a bértámogatás: a kormány ugyanis négy vagy hat hónapig a bruttó bér ötven százalékát átvállalja a munkáltatóktól - közölte Nyitrai Zsolt.

Címkék: orbán viktor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket