Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2024. Szeptember 27. 07:46, péntek | Életmód
Forrás: MTI

A gasztronómia áll a Múzeumok Őszi Fesztiváljának középpontjában

A gasztronómia áll a Múzeumok Őszi Fesztiváljának középpontjában

Minőségét megőrzi! mottóval szeptember 30-án kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Az országos rendezvénysorozat idén a gasztronómiai kultúrát és annak múzeumi vonatkozásait állítja a középpontba.

A november 10-ig tartó fesztivál mintegy 600 programmal visz minket közelebb a magyar gasztronómiához, és ezáltal mindahhoz, ami többek között magyarrá tesz, megtart minket a mindennapokban - mondta Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A fesztivál mottójáról szólva kiemelte: múzeumaink a kultúránk, a magyarságunk, az identitásunk minőségét megőrzik, tárgyban, közösségben, dallamban, élményben. Hozzátette: ahhoz, hogy ez a minőség generációkon átívelő legyen, és mi magunk is megőrizzük, fontos, hogy közösen, a családunkkal, a barátainkkal vegyünk részt hasonló programsorozatokon.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fesztivál az őszi szünetben is számos programot kínál a családok számára. Jó program közösen a gyerekekkel múzeumba menni, és így őrizni a minőséget, éltetni generációkon át
- mondta.

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója felidézte: 19 évvel ezelőtt indították el a minisztérium támogatásával a fesztivált, amely immár hagyománnyá vált, a Múzeumok majálisával és a Múzeumok éjszakájával együtt a múzeumoknak megjelenési lehetőséget ad.

Hangsúlyozta: a mai világban kell egy olyan hely, ahol az ember hiteles, valós információkat, fontos értékeket kaphat, tanulhat. Ezt a múzeumi világban megkaphatja - mondta, kiemelve a 6-8 millió közötti éves látogatószámot.

Úgy vélte: a programokon résztvevő 150-200 ezer látogató is azt mutatja, hogy egy jól működő hálózatról van szó, amely a nehézségek ellenére is helyt áll.

Török Petra, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNM KK) - Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója kiemelte: a múzeumok éjszakája óta ez az első olyan múzeumi nagyrendezvény, ahol az új intézményrendszer július 1-jei megalakulása óta megmutathatja a közönségnek, hogy mire képes azokkal a nemzeti gyűjteményekkel és azzal a végtelen tudással és kreativitással, amely a tagintézményekben megtalálható.

A mottóra utalva elmondta: amikor áttekintette, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ tagintézményei hogyan őrzik a minőséget, akkor végeérhetetlen programgazdagsággal és műfaji változatossággal találkozott. A fesztiválon az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum is különleges programokat kínál - emelte ki Török Petra.

Az idei rendezvénysorozat koncepcióját, programtematikáit és a fesztiválhoz kapcsolódó szakmai díjakat és elismeréseket Nagy Magdolna, a fesztivált szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumok Oktatási és Módszertani Központ igazgatója mutatta be.

Elmondta, hogy a 19. alkalommal megvalósuló fesztiválon több mint 140 múzeum, köztük 50 fővárosi és 91 vidéki intézmény várja az érdeklődőket kilenc programtematikához kapcsolódva.
Hozzátette: a rendezvény célja a múzeumok és a gasztronómia kapcsolódási pontjait bemutatni, a fenntarthatóságot és az egészséges életmódot támogató gasztronómiai tudást népszerűsíteni.

Kiemelte: a témakör széleskörű bemutatási lehetőséget kínál az étkezési kultúrához kevésbé kapcsolható múzeumok számára is a gasztronómiának a zenében, irodalomban vagy képzőművészetben való megjelenítésén keresztül.

Elmondta, hogy a fesztivál szeptember 30-án a Múzeumi ízelítő - 22. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval indul a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol múzeumi elismeréseket, Múzeumpedagógiai Nívódíjakat, a Kiváló Múzeumpedagógus Díjat és a Családbarát Múzeum minősítéseket is átadják.

A fesztiválról bővebb információ a www.oszifesztival.hu honlapon érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 26. 08:02, csütörtök | Életmód

Az Iron Maiden duplázik Budapesten jövő májusban

2024. Szeptember 25. 07:57, szerda | Életmód

Hankó Balázs: mintegy 2600 programmal várják országszerte az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján

Ötvenkét településen 250 intézmény mintegy 2600 programmal várja országszerte az érdeklődőket pénteken és szombaton a Kutatók éjszakáján - közölte a kulturális és innovációs miniszter az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

2024. Szeptember 24. 08:02, kedd | Életmód

Johnny Depp életműdíjat kap októberben a Római Filmfesztiválon

Johnny Depp életműdíjat kap az októberi Római Filmfesztiválon, ahol legújabb rendezését is levetítik - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

2024. Szeptember 23. 07:54, hétfő | Életmód

Mabisz: jelentősen növelik a szeptemberi viharkárok a biztosítók kifizetéseit

Jelentősen megnövelik a szeptemberi viharkárok a biztosítók idei kifizetéseit, a társaságok a szeptember 13-16. közötti viharok miatt több mint egymilliárd forintot fizettek ki, illetve tartalékoltak kárkifizetésre